Amalan pemakanan sunnah kini mulai mendapat perhatian ramai. Makanan yang digemari Rasulullah S.A.W. ternyata memiliki banyak khasiat dan kelebihan yang baik untuk kesihatan tubuh kita.
Sebelum kita kenal beberapa makanan sunnah, semasa makan pun ada adab yang nabi ajar kepada kita. Maka dengan memakan makanan sunnah kenalah sekali dengan adabnya kan? hehe
Antara sunnah Rasulullah S.A.W. semasa makan adalah dimulakan dengan membaca Bismillah, makan secara berjemaah, tidak makan secara berdiri, TIDAK meniup makanan yang sedang panas serta makan secara sederhana tidak terlalu kenyang.
Berikut adalah makan sunnah yang menjadi kegemaran Rasulullah S.A.W. , secara kasarnya kita boleh bahagikan makanan sunnah ini kepada beberapa jenis iaitu minuman, buah-buahan dan makanan. Kesemua makanan sunnah ini mempunyai khasiat dan kelebihan yang tersendiri.
1. Madu, Hadiah Penyembuhan daripada Allah SWT kpd Manusia
Ilmu pengetahuan moden membuktikan, madu memiliki nilai ataupun manfaat perubatan luar biasa. Banyak kelebihan madu ni sis, cuba tengok di bawah
- Menghilangkan zat berbahaya yang memenuhi pembuluh darah dan usus.
- Bermanfaat apabila digunakan sebagai salap.
- Berguna utk orang tua untuk menjaga stamina.
- Meningkatkan sistem ketahanan tubuh dan mampu melawan penyakit.
- Membantu menghilangkan kahak batuk.
- Mampu melawaskan pembuangan air besar.
- Membantu membersihkan hati.
- Memudahkan proses pengeluaran air kencing.
- Minum segelas air panas bercampur madu dapat membantu tidur dengan lebih nyenyak.
Amalan menitiskan setitis madu ke dalam mata pada waktu pagi dan sebelum tidur, dapat mencegah jangkitan mata dan menyembuhkan kesakitan mata,
Banyak lagi amalan yg kita boleh guna dengan pengambilan madu ni. Begitu hebat madu ni hadiah dari Allah SWT Yang Maha Pengasih.
2. Susu Kambing
Susu kambing kaya dengan protein, enzim dan vitamin A. Mengandungi faktor anti-antritis (inflamasi sendi) dan anti barah. Diperakui oleh pakar-pakar kesihatan bahawa susu kambing boleh mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastrik, lelah (asma), insomnia dan ulser.
Mudah dihadam kerana zarah lemaknya lebih kecil. Khasiat susu kambing yang disimpan sejuk atau sejuk beku tidak akan berubah kualitinya.
Susu kambing baik dijadikan sebagai supplement dan BUKAN menggantikan susu ibu.
Kadar lemak, protein dan air dalam susu kambing menyamai kadar lemak, protein dan air yang terdapat dalam susu ibu menjadikan susu kambing mudah dicerna dan menghasilkan susu awal ibu (ibu susu).
Oleh sebab itu kita semua pun tahu bahawa minuman susu yang paling digemari oleh Nabi Muhammad SAW ialah susu kambing. Susu kambing adalah makanan semulajadi berkhasiat yang diperlukan untuk kesihatan badan seharian. Ianya sesuai untuk semua lapisan umur.
Susu ini boleh diminum panas atau sejuk malah boleh dibuat dadih, ais krim, keju dan mentega. Pada masa sekarang industri kosmetik mengeluarkan berbagai produk berasaskan susu kambing seperti syampu, krim muka, sabun, pewangi dan juga krim pencukur. Memelihara kambing merupakan sunnah nabi-nabi.
Susu Kambing Boleh Meningkatkan IQ, EG
Terdapat 40 antibodi dalam susu ibu bagi seorang ibu. Jika 2 orang ibu, maka anak itu akan mendapat 80 antibodi.
”Adik saya, anak dia disusui oleh 2 ibu. Dia tinggal di Jordan. Dan terbukti anak itu lebih cerdas, cergas dan cerdik .”
Susu kambing hampir-hampir sama kandungannya dengan susu ibu. Jadi susu kambing ni boleh jadi susu alternatif kalau ibu tiada susu.
Bagi orang yang minum susu kambing, sama macam menyusu dengan 2 ibu. Dia dapat 80 antibodi. IQ tinggi dan EQ stabil.
3. Barli
Barli atau nama botaninya Hordeum Vulgarie dikatakan bijirin pertama yang telah ditanam di timur tengah kira-kira 9000 tahun dan mungkin juga merupakan bijirin terawal dan paling penting pada ketika itu. Isi rong atau bijirin barli boleh dijadikan tepung, emping dan bran. Batangnya boleh dijadikan kertas dan bahan pembinaaan manakala keseluruhan tanaman boleh dijadikan sebagai makanan haiwan ternakan.
Pokok barli tergolong dalam keluarga Gramineae dan menyerupai pokok gandum yang banyak ditanam di Negara-negara barat. Barli ditanam daripada biji sehinggalah ia menjadi pokok yang tingginya kira-kira satu meter. Bijirin barli merupakan sumber terbaik serat pemakanan, protein dan karbohidrat kompleks serta vitamin dan galian.
Terdapat dua jenis serat pemakanan iaitu mudah dilarutkan dan tidak mudah dilarutkan.Barli mempunyai kedua-dua jenis serat ini merupakan sumber terbaik serat yang mudah dilarut. Kajian klinikal di Australia, Kanada dan Amerika Syarikat melaporkan bahawa serat daripada barli efektif dalam merendahkan kolesterol dalam darah. Serat yang tidak mudah larut dalam barli adalah penting bagi memastikan usus dapat berfungsi dengan sihat.
Beta-glucan adalah bahan utama dalam serat mudah larut yang didapati daripada isi rong. Barli daripada variety ‘waxy’ lebih tinggi kandungan beta-glucan daripada jenis barli lain. Tahap beta-glucan yang tinggi dalam variety barli ini dikatakan bartanggungjawab dalam meningkatkan tahap glukosa dan lemak dalam darah di kalangan pesakit diabetes tahap 2.
Tokotrienol dan tokoferol (tokol) merupakan minyak yang bertindak sebagai antioksida semula jadi. Antioksida membantu meneutralkan radikal bebas dan boleh mengurangkan risiko penyakit barah dan jantung. Barli mengandungi tokol yang tinggi.
Barli juga merupakan sumber baik bagi vitamin B dan sesetengah galian. Kromiumsebagai contohnya merupakan galian yang merangsangkan penyejatan glukosa dalam darah. Penyelidik di England melaporkan barli mempunyai kromium yang tinggi dan dikatakan merupakan sumber terbaik kromium.
Pesakit diabetes perlu mengawasi tahap gula dalam darah dengan berhati-hati. Jika memakan barli dalam jumlah yang signifikan atau dimakan sebagai makanan tambahan. Hipoglisemia (gula dalam darah rendah) boleh berlaku.
Tunas bijirin barli bertindak sebagai pelega, pengeluar kahak dan pelembut. Kadang kala ia juga bertindak sebagai bahan yang boleh menyebabkan keguguran. Dikatakan tunas barli boleh digunakan untuk merawat dyspepsia serta muntah dan kekembungan akibat meminum susu ibu. Sebaik-baiknya tunas bijirin barli ini tidak diberikan kepada ibu yang menyusukan bayi kerana ia mengurangkan pengaliran susu.
Bijirin barli pula bertindak sebagai penghadam, pelega dan dikatakan sesuai dimakan sebagai makanan berkhasiat atau dijadikan air barli (rebusan air barli dalam air). Biji barli juga digunakan sebagai ramuan tampal untuk luka dan luka akibat terbakar. Bijirin barli juga dikatakan boleh membantu dalam menghilangkan berat badan kerana ia bertindak sebagai penahan selera makan.
Air rebusan bijirin barli pula dikatakan mampu diambil sebagai penyejuk badan.
Selain bijirin barli, daun pokok barli yang berupa seperti lalang dan berwarna hijau juga dikatakan berkhasiat. Apabila daun ini mencapai ketinggian sehingga 12 hingga 14 inci, ia mengandungi banyak vitamin, mineral dan protein dan klorofil yagn diperlukan oleh manusia.
Malah dikatakan jus barli hijau mengandungi 11 kali kalsium daripada susu lembu, hampir 5 kali besi dalam bayam, 7 kali vitamin C dalam oren dan 80 mg vitamin B12 daripada 100 gm barli.
Bagi penyakit serius seperti arthritis dan barah, pengambilan jus ramuan daun barli yang berwarna hijau atau yang telah dikeringkan, yang diambil dalam jangka masa dua jam selepas makan kepada 20 minit sebelum hidangan seterusnya dikatakan mampu membuatkan enzim-enzim digunakan dengan baik.
Cara ini dapat membiarkan enzim diambil secara langsung dan sekali gus masuk ke dalam saluran darah di mana ia digunakan bagi memperbaiki dan menyembuhkan tubuh. Jus yang dihasilkan daripada daun barli juga dikatakan mampu merendahkan tahap kolesterol dalam darah. Bahan kimia dalam daun ini dikatakan mampu melambatkan penghasilan kerosakkan saluran darah yang disebabkan oleh diabetes.
4. Cuka Kurma
Cuka kurma adalah diperbuat daripada kurma, oleh itu apa yang terkandung di dalam cuka ini tidak lari jauh dari kandungan buah kurma yang kita selalu makan dirumah. Antara bahan kandungan cuka kurma adalah:
- Vitamin C
- Vitamin E
- Vitamin B1
- Vitamin B6
- Beta-karotena
- Bioflavonoid
- Potassium
- Serat
Cuka kurma juga dapat membuang lemak, kolestrol, asid-asid & garam berlebihan di dalam badan (yang membawa pelbagai penyakit berbahaya).
Khasiat Cuka Kurma Kepada Kesihatan
Cuka kurma sudah berkurun digunakan sebagai satu makanan dan perubatan di Timur Tengah. Berikut adalah beberapa khasiat cuku kurma adalah di bawah:
1. Menurunkan Berat Badan
Dengan mengamalkan pemakanan cuka kurma, ia boleh mengurangkan rasa lapar dan mencepatkan anda berasa kenyang. Hal ini tidak mustahil kerana cuka kurma mengandungi potassium yang tinggi.
Dengan itu, anda akan kurang makan, secara tidak langsung dapat menguruskan badan. Konsep mengurangkan selera makan ini sudah banyak digunakan dalam produk-produk kecantikan dan ubat kurus.
Cuka kurma juga sering digunakan untuk mengurangkan kadar gula dakam badan.
2. Mencegah Kanser
Sepertimana memakan buah kurma atau biji aprikot, pengambilan cuka kurma yang berkala boleh mengurangkan risiko kanser perut.
Hal ini kerana cuka kurma mengandungi banyak kandungan vitamin C, B6 dan potassium. Vitamin C merupakan bahan antioksida yang memainkan peranan yang penting dalam menangani radikal bebas (salah satu penyebab kanser) di dalam badan.
3. Sesuai Untuk Atasi Lemah Jantung
Pengamalan cuka kurma sangat sesuai kepada orang yang lemah jantung.
Serat yang terkandung di dalam cuka kurma boleh mengurangkan kadar kolestrol di dalam badan. Sebaik-baiknya, ambil cuka kurma sebanyak 25-30 gram setiap hari. Pada masa yang sama, dapatkan serat dari sayur-sayuran dan buah-buahan juga. Selain daripada itu, pengambilan supplement amat digalakkan.
Cuka kurma boleh mengurangkan kolestrol LDL (buruk), pada masa yang sama meningkatkan kolestrol HDL (baik).
4. Memudahkan Bersalin
Jika anda kerapkan minum cuka kurma, ia boleh memudahkan proses bersalin, pada masa .Satu kajian yang diterbitkan oleh Journal of Obstetrics and Gynaecology mendapati bahawa pengambilan 6 biji kurma setiap hari untuk 4 minggu sebelum bersalin, boleh memudahkan proses melahirkan anak.yang sama mengurangkan rasa sakit. Hal ini kerana cuka kurma mengandungi hormon, yang boleh menguatkan uterus, membantu penghasilan susu badan dan mengurangkan risiko keguguran.
5. Mengurangkan Gangguan Haid
Kerapkan pengambilan cuka kurma, atau buah kurma itu sendiri boleh membantu anda (perempuan) mengurangkan gangguan haid.
Hal ini kerana cuka kurma mengandungi Vitamin B dan E, iaitu vitamin yang bermain peranan di dalam proses kitaran haid yang baik dan sihat.
Vitamin B dan Vitamin E boleh mengurangkan rasa sakit semasa haid, manakala magnesium boleh mengurangkan ketegangan otot pada rahim.
6. Menguatkan Sistem Imun Badan
Pengambilan cuka kurma boleh mengeluarkan bahan-bahan toksin dari badan, secara tidak langsung boleh menguatkan sistem imun badan. Pada masa yang sama, ia juga boleh mencegah anda daripada sakit perut dan sembelit.
Cuka kurma mengandungi Vitamin A, yang mana salah satu vitamin yang memainkan peranan yang penting dalam sistem imun badan.
Pada masa yang sama, Vitamin B6 yang terkandung di dalam cuka kurma turut memainkan peranan di dalam tindak balas imun badan. Jika badan tidak mempunyai vitamin B6 yang mencukupi, ia boleh melemahkan sistem badan.
Selain itu, vitamin C dan vitamin A juga boleh membantu sistem pertahanan badan anda, walaupun bukanlah secara langsung.
7. Sesuai Untuk Pesakit Anemia
Memandangkan cuka kurma mengandungi zat besi yang mencukupi, ia boleh membantu pesakit anemia.
Penyakit anemia ini merujuk kepada penyakit yang kurang sel darah merah atau hemoglobin. Hemoglobin adalah bahagian sel darah merah yang paling penting, ia memainkan peranan untuk mengangkut oksigen ke seluruh sel badan kita. Sekiranya tidak berfungsi dengan baik, maka sel badan tidak mendapat oksigen yang mencukupi.
Tetapi jangan abaikan ubat dan nasihat daripada doktor, anggaplah cuka kurma ini sebagai makanan tambahan sahaja, bukannya penyembuh yang sempurna.
8. Mengatasi Masalah Lemah Badan
Cuka kurma mengandungi kadar karbohidrat yang tinggi – ia boleh membekalkan tenaga kepada badananda.
Pada masa yang sama, vitamin B yang terdapat di dalam cuka ini boleh membantu badan menukarkan makanan kepada bentuk tenaga untuk kegunaan harian.
9. Melegakan Batuk
Cuka kurma dipercayai boleh melegakan sakit batuk dan meghilangkan kahak jika diambil secara berterusan.
Hal ini logik kerana cuka kurma mengandungi vitamin C, iaitu salah satu nutrisi yang penting di dalam sistem imun badan untuk melawan sebarang jangkitan dan penyakit.
Pengambilan Cuka Kurma
Cuka kurma mempunyai rasa seperti buah kurma. Ia biasanya berwarna coklat gelap. Untuk menikmati cuka kurma, berikut adalah serba sedikit cadangan hidangan:
1. Minum: Ambil 1-2 sudu teh cuka kurma, sebaiknya dicampurkan dengan segelas air masa. Minumnya pada sebelah pagi dan malam. Anda boleh menambah madu untuk meningkatkan rasa manis.
2. Salad dressing. Anda sukakan salad, apa kata cuba masukkan cuka kurma pula ke dalam salad anda.
3. Masakan: Anda memasak dan perlukan cuka? Apa kata mulai hari ini anda bertukar kepada cuka kurma.
4. Jeruk: Seperti penggunaan cuka biasa dalam proses penjerukan, tetapi kali ini gantikannya dengan cuka kurma.
Pembelian Cuka Kurma
Produk-produk cuka kurma tidak se-popular cuka epal.Oleh sebab itu anda perlu ke kedai yang tertentu untuk dapatkannya. Sesetengah pasar raya tidak menjualnya langsung kerana tidak mendapat pengeluar yang tepat.
Cuka kurma ini dipopularkan oleh Timur Tengah, oleh sebab itu anda boleh dapatkan produk-produk cuka kurma ini di kedai ala-ala produk muslim, atau kedai ala-ala Arab.
Kesimpulan
Khasiat cuka kurma adalah banyak, tetapi disebabkan oleh produk-produk cuka kurma ini sukar untuk didapati serta agak mahal berbanding dengan cuka yang lain membuatkan kita rasa sukar untuk mengamalkannya.
Tetapi tidak mengapa, jika tidak boleh mengamalkan cuka kurma, amalkan buah kurma itu pun sudah cukup baik kerana ianya adalah amalan sunnah.
Harap artikel ini membantu dan menjawap persoalan anda.
5. Buah Anggur
Khasiat buah-buahan mengandungi serat, air dan nutrisi yang tinggi sehingga mampu membuatkan perut menjadi kenyang. Tidak hairanlah mengapa pakar pemakanan mengunjurkan amalan memakan buah sebagai pelengkap hidangan dalam diet harian.
Bagaimanapun dalam pilihan pelbagai jenis buah, ada beberapa jenis yang mempunyai kelebihan dalam membantu menurunkan berat badan iaitu grapefruit atau limau gedang, oren, epal, beri, tembikai dan anggur. Oleh itu, anggur juga mempunyai serat, air dan nutrisi yang dapat menurunkan berat badan seseorang.
Selain itu, khasiat buah anggur juga dapat mencegah kerosakan mata. Di dalam buah anggur juga banyak mengandungi lutein dan zeaxanthine, kedua kandungan zat ini dapat mengurangi risiko kerosakan penglihatan. Lutein, merupakan salah satu jenis karotenoid. Tambahan lagi, lutein juga mempunyai kesan antioksida. Dalam satu penyelidikan, didapati bahawa lensa mata manusia mengandungi sedikit lutein dan zeaxanthine.
Oleh sebab inilah, kita perlu memakan (buah-buahan) yang banyak mengandungi lutein khususnya pada buah anggur. Tujuannya adalah untuk menjaga metabolis dalam lensa mata, sehingga tetap jernih.
Khasiat buah anggur juga dapat membantu mencegah sakit hati (hepar), buah anggur yang difermentasi daripada kulitnya, dengan kandungan polyphenol-nya memiliki khasiat menangkal segala penyakit yang berhubungan dengan hati (hepar) manusia.
Antara lainnya, khasiat anggur dapat mencegah daripada penyakit strok, jantung, dan kanser. Menurut penelitian Reuter Health (Kaltim Post, 30-8-2001), bahawa wanita muda yang mengkonsumsi anggur merah 1 hingga 2 gelas sehari kurang berisiko untuk mendapat serangan Ischemic stroke (strok yang disebabkan oleh tersumbatnya saluran darah sehingga oksigen tidak dapat sampai ke otak). Di dalam buah anggur terdapat khasiat flavonoids zat antioksida dan yang berfungsi melindungi tubuh daripada penyakit jantung dan kanser.
6. Buah Tin
Di dalam kitab Tafsir al Munir tulisan Dr Wahbah az Zuhaili; seorang tokoh ulamak di bumi Syam as Syarif mentafsir surah At-Tin. Di dalam kitab tersebut, penulis ada menyatakan bahawa buah tin ini mempunyai 1001 rahsia penyembuhan.
Khasiat 1Kandungan Kalium, Omega 3 dan Omega 6 pada buah tin membantu untuk menjaga tekanan darah tinggi dan serangan jantung koroner.
Khasiat 2Buah pokok tin kaya serat makanan, yang membuat mereka sangat efektif untuk program penurunan berat badan (Obesiti).
Khasiat 3Bahkan daun dari tanaman tin memiliki sifat penyembuhan. Rebusan daun pokok tin dapat membantu pesakit diabetes mengurangi jumlah asupan insulin.
Khasiat 4Makan buah pokok tin sebagai rutin harian dapat membantu mengurangi risiko kanser payudara.
Khasiat 5Kandungan Coumarin pada buah tin, juga dapat mengurangi risiko Kanser Prostate.
Khasiat 6Tryptophan, dalam buah tin, menyenyakkan tidur yang baik dan membantu menyingkirkan gangguan tidur seperti insomnia.
Khasiat 7Makan buah tin mengurangkan kelelahan , meningkatkan daya memori otak dan mencegah Anemia.
Khasiat 8Serat larut yang terdapat pada buah tin disebut Pektin, dalam buah tin membantu dalam mengurangi kolesterol darah.
Khasiat 9Bila diterapkan pada kulit, tin dipanggang dapat menyembuhkan radang seperti abses dan bisul.
Khasiat 10Kerana kadar air yang tinggi, tumbuk buah tin bertindak sebagai pembersih kulit yang sangat baik dan membantu dalam mencegah dan menyembuhkan jerawat.
Khasiat 11Buah tin kaya dengan kalsium dan kalsium alternatif yang sangat baik untuk terapi pengubatan orang-orang yang alergi terhadap produk susu.
Khasiat 12Buah tin kaya dengan Phenol dan Benzaldehid alami sebagai Zat Anti Tumor serta dapat membunuh Micro-organisme Pathogen, Jamur dan Virus dalam tubuh manusia.
7. Zaitun
Manfaat minyak zaitun sejak dahulu telah dahulu sangat berguna memelihara kecantikan. Tidak heran, minyak zaitun sering digunakan produsen kosmetik. Minyak zaitun berasal dari tanaman zaitun yang tumbuh di wilayah mediterania yang memberikan intensitas matahari yang banyak. Minyak zaitun sangat dikenal dalam dunia kecantikan, kuliner bahkan kesehatan. Hal ini dikarenakan kandungan nutrisi di dalam minyak zaitun tersebut.
Di setiap 100 gram minyak zaitun terdapat sejumlah nilai gizi :
- Energi – 3701 kJ (885 kcal)
- Karbohidrat – 0 g
- Lemak – 100 g.
– Jenuh (14 g)
– Tak jenuh tunggal (73 g)
– Tak jenuh ganda (11 g)
– Omega-3 lemak (<1,5 g)
– Omega-6 leak (3,5-21 g) - Protein – 0 g
- Vitamin E – 14 mg (93% dari asupan harian yang direkomendasikan untuk orang dewasa)
- Vitamin K – 62 mg (59% dari asupan harian yang direkomendasikan untuk orang dewasa)
Manfaat Minyak Zaitun
Berikut ini pemanfaatan minyak zaitun untuk kecantikan dan juga kesehatan. Kita dapat membagi khasiatnya untuk kecantikan kulit hingga untuk kesehatan tubuh.
1. Memberikan Kelembaban Alami Kulit
Orang Indonesia pada umumnya sering mengalami masalah kulit kering, sehingga dibutuhkan makanan kulit alami untuk memberikan kelembapan ekstra seperti manfaat lidah buaya. Kandungan manfaat vitamin E pada minyak zaitun ini sangat baik untuk memberikan kadar minyak alami. Caranya :
- Bersihkan wajah sebelum memakai minyak zaitu
- Oleskan sebelum tidur pada kulit wajah, namun Hati-hati untuk mengoleskan minyak zaitun pada daerah sensitif seperti daerah sekitar mata.
2. Mencegah Penuaan Dini
Kandungan zat linoleic acid di dalam minyak zaitun yang akan membantu, menjaga kadar air pada kulit wajah, kulit agar tidak muncul keriput pada usia dini. Kandungan antioksidan yang kaya pada minyak zaitun ini juga banyak terdapat pada :
- manfaat kacang hijau
- manfaat anggur
3. Menghilangkan Noda Jerawat
Cara menghilangkan noda jerawat yang membandel secara alami, juga dapat dilakukan minyak zaitun. Cukup panaskan sebentar minyak zaitun, kemudian oleskan pada bagian wajah yang terdapat noda jerawat.
4. Anti Inflamasi
Di dalam minyak zaitun dipenuhi oleh antikosidan jenis polifenol, yang membantu melindungi sel-sel dari ancaman kerusakan. Senyawa polifenol inilah yang mengandung sifat anti inflamasi. Para ilmuwan telah banyak melakukan penelitian pada efek polifenol ini, yang termasuk baik terhadap tulang dan kesehatan pencernaan. Pada penelitian lain menunjukkan bahwa minyak zaitun ini berpotensi terhadap peningkatan fungsi otak (kognitif) dan memori.
5. Mengontrol Tekanan darah
Menambahkan minyak zaitun dalam diet sehari-hari lebih dari 6 bulan, yang berlanjut dengan perawatan biasa, dapat mengontrol tekanan darah seperti manfaat ketimun. Pada beberapa kasus yang ditemukan, baik yang bertekanan darah rendah atau tekanan darah tinggi benar-benar dapat menurunkan takaran obat atau menghilangkannya sama sekali. Namun, jangan dilakukan tanpa pengawasan dokter.
6. Kolesterol Baik
Minyak zaitun maseuk ke dalam daftar makanan bukan lemak jenuh dan mampu menurunkan kadar kolesterol, kolesterol tinggi. Namun, pada beberapa penelitian menunjukkan minyak diet lainnya seperti bunga matahari dan minyak canola, memungkinkan dalam penurunan kadar LDL dan jenis kolesterol lain kolesterol yang disebut apolipoprotein B.
7. Pencegahan Kanser
Dari penelitian ditemukan bahwa adanya pengaruh bagi orang yang mengkonsumsi minyak zaitun untuk ini, menurunkan risiko terhadap terjadinya kanker kolorektal. Selain itu, untuk wanita yang menyukai penggunaan minyak zaitun ini, diduga dapat memberikan perurunan terhadap risiko terjadinya kanker payudara.
8. Pencegahan Stroke
Pada penelitian baru-baru ini menunjukkan bahwa, orang-orang yang mengkonsumsi minyak zaitun lebih rendah akan resiko penyakit stroke di kemudian hari, daripada yang tidak mengkonsumsinya sama sekali. Meskipun penilitian ini masih bersifat observasional, tapi akan dilakukan pengembangan penilitian langsung kepada objek yang mengkonsumsi ataupun tidak.
9. Lotion Rambut Alami
Rambut yang sering mengalami pengeritingan, pelurusan atau bersinggungan dengan bahan kimia seperti obat rebounding, dapat menimbulkan kerusakan rambut. Minyak zaitun dapat bekerja memberi pertahanan pada rambut, seperti lotion rambut . Caranya :
- Oleskan minyak zaitun pada kulit kepala
- Beri sedikit pijatan supaya meresap ke kulit kepala
- Kemudian tutplah rambut dengan handuk selama 10 menit
Kombinasikan pemakaian minyak zaitun, dengan manfaat kuning telur atau dengan manfaat madu sebagai masker, untuk mencegah kerontokan.
10. Melebatkan Pertumbuhan Rambut
Minyak zaitun juga dapat membantu problem rambut yang membutuhkan nutrisi untuk melebatkannya. Manfaat alpukat yang dibuat menjadi masker rambut alami, bersama minyak zaitun menjadikan rambut lebat yang luar biasa. Cara penggunaannya juga cukup mudah, cukup oleskan masker pada rambut, kemudian diamkan sebentar hingga meresap lalu di bilas.
Manfaat Minyak Zaitun Sebagai Aromaterapi
Selain manfaat di atas, minyak zaitun banyak juga banyak digunakan sebagai minyak aromaterapi karena baunya yang khas dan wangi. Juga digunakan sebagai minyak urut/pijat dan campuran masker pada berbagai produk kecantikan. Namun waspadai juga penggunaan minyak zaitun terhadap efek sampingnya.
Kesan Sampingan di Balik Manfaat Minyak Zaitun
Minyak zaitun kemungkinan aman, baik dikonsumsi secara langsung (sebagai bahan masakan) atau saat dioleskan pada kulit. Minyak zaitun ini secara aman memberikan 14% dari total kalori harian, dari sekitar 2 sendok makan (28 gram) setiap hari. Minyak zaitun telah digunakan secara aman sebagai bagian dari diet gaya Mediterania. Namun terdapat beberapa peringatan khusus bagi penggunaannya :
- Kehamilan dan menyusui – Belum ada informasi yang dapat menjadi acuan tentang bagaimana keamanan produk zaitun bagi ibu hamil atau menyusui. Jangan gunakan minyak zaitun dalam jumlah yang lebih besar dari pada jumlah yang biasa ditemukan dalam makanan.
- Diabetes – Minyak zaitun dapat menurunkan gula darah, sehingga penderita diabetes harus memeriksa gula darah mereka saat menggunakan minyak zaitun.
- Operasi Bedah – Minyak zaitun dapat mempengaruhi gula darah, sehingga penggunaan minyak zaitun ini dapat mempengaruhi kontrol gula darah selama operasi. Berhenti mengkonsumsi minyak zaitun 2 minggu sebelum operasi.
Dibalik khasiat minyak zaitun untuk kesehatan yang cukup sempurna terutama sangat baik untuk jantung, jadi anda dapat mengganti konsumsi minyak anda dengan minyak zaitun.
8. Buah Delima
Antara khasiat buah delima adalah seperti berikut
1) Mengandungi zat besi, kalsium, folforus dan vitamin
1) Mengandungi zat besi, kalsium, folforus dan vitamin
Buah ini mengandungi zat besi, kalsium, folforus, vitamin A dan C. Sejak zaman dahulu ahli perubatan Yunani menggunakan ubat ini sebagai ubat cacing. Alkaloid yang terdapat pada kulit buah membuat cacing melekat pada dinding usus manusia melepaskan pegangannya.
2) Mempunyai khasiat anti-radang.
Dalam perubatan Cina, biji delima putih mempunyai khasiat anti-radang. Buasir merupakan satu lagi penyakit yang boleh dirawat menggunakan buah delima. Airnya bertindak sebagai astrigen disapu kebahagian yang bengkak dan dilakukan beberapa kali sehingga sembuh.
3) Buah delima mengandungi antioksidan
Buah delima mengandungi antioksidan. Kajian menunjukkan bahawa kandungan antioksidan dalam buah delima adalah dua atau tiga kali lebih tinggi berbanding anggur merah. Malah, kualiti antioksidan juga dikatakan lebih baik daripada buah beri biru, cranberry serta oren kerana polifenol dalam buah delima juga lebih tinggi. Fungsi Antioksidan ialah ianya dapat melawan radikal bebas yang dapat merosakkan sel dalam badan kita. Kerosakan sel akan menyebabkan pelbagai penyakit termasuklah kanser dan penyakit jantung.
4) Mencegah Penyakit Jantung
Buah delima dapat melindungi jantung kita kajian Proceedings of the National Academy of Sciences menyatakan jus delima dapat mencegah pengerasan arteri dan penyakit lain seperti serangan jantung dan stroke. Buah delima mencegah daripada tompokan plak yang menyebabkan plak tersumbat di arteri dan buah delima juga dapat meluruhkan tompokan plak yang terlekat diarteri. Dalam Journal of Cardiology menyatakan pesakit koroneri (PJK) yang jus buah delima setiap hari selama tiga bulan menunjukkan peningkatan aliran darah ke jantung sebanyak 1 %. Aliran darah menurun sebesar 18%.
5) Menurunkan Kadar Kolesterol
Buah delima dapat Menurunkan kadar kolesterol dalam darah Menurut penelitian di American Journal of Clinical Nutrition, antioksidan dalam buah delima dapat mengurangkan oksidasi LDL (kolesterol jahat) pada tikus. Hal ini menurunkan kadar LDL dan meningkatkan HDL (kolesterol baik).
6) Mencegah Kanser
Buah delima dapat Mencegah dan mengubati kanser , Buah delima memiliki khasiat mencegah dan mengubati berbagai jenis kanser: Jus buah delima dapat menghancurkan sel-sel kanser payudara dan dapat membiarkan sel-sel sehat. Buah delima juga dapat mencegah pembentukan sel kanser payudara.
7) Mencegah Alzheimer
Buah delima mungkin mencegah dan memperlambat penyakit Alzheimer. Dalam sebuah studio, tikus yang dibiakkan untuk mengembangkan penyakit Alzheimer diberi jus delima. Mereka mengakumulasi plak amiloid yang lebih sedikit dan melakukan tugas-tugas mental yang lebih baik
8) Buah delima Sumber nutrisi
Sebiji buah delima memiliki sekitar 40 % vitamin C harian untuk orang dewasa, bersama dan ianya juga mengandungi folat, serat, kalium, niasin dan vitamin A dan E.
9) Melindungi hati dan ginjal
Penelitian terbaru menunjukkan bahwa ekstrak delima mencegah kerosakan ginjal dan melindungi ginjal dari racun berbahaya. Selain itu, delima juga melindungi hati Anda dan membantu untuk meregenerasi hati yang mengalami kerosakan.
10) Buah delima dapat memberikan zat dan menyegarkan badan
Buah delima dapat memberikan zat kepada tubuh badan serta menyegarkan badan dan ia dapat dihadam dengan cepat kerana sifatnya yang ringan dan akan mengeluarkan haba bersama dengan angin di dalam perut. Oleh sebab itu buah delima tidak disarankan kepada mereka yang menghidap demam. Ia juga bertindak sebagai penawar yang baik untuk cirit birit, anemia, tekanan darah tinggi dan atritis. Di samping itu, buah delima dapat menguatkan jantung dan membantu dalam fungsi saraf dan otot. Oleh kerana itulah, ia mampu menghilangkan rasa keletihan. Di dalam perubatan homeopati pula, buah delima disarankan untuk mengubat cirit birit, sakit telinga dan kurang lawas penghadaman.
9. Buah Kurma
APABILA berbicara mengenai buah kurma pasti ramai mengaitkannya dengan bulan Ramadan. Tidak ramai yang menyedari bahawa buah kurma ini mempunyai banyak kebaikan dan ia sesuai dimakan tidak kira masa dan ketika.
Apa yang pasti bagi anda yang sedang mencari alternatif untuk mengawal tekanan darah, kolesterol serta mahu mengelakkan sakit jantung dan strok, makanan ini sangat sesuai.
Kandungan nutrien makanan ini yang tinggi menjadikan ia makanan yang wajib anda makan untuk kesihatan yang menawarkan lapan kesan baik untuk kesihatan.
Kaya dengan zat besi
Kurma kaya dengan zat besi dan ini sangat berguna untuk anda yang ada anemia, untuk kanak-kanak serta wanita mengandung. Cukup dengan memakan 100g kurma sehari (kirakira 0.9 mg zat besi), anda telah mengambil 11% pengambilan zat besi yang perlu untuk badan.
Kurma mengelak ciritbirit ( diarrhea)
Kurma juga kaya dengan potasium yang penting untuk menghalang cirit birit dengan melegakan dinding perut dan usus, serta merangsang bakteria (dalam perut) secara lebih efektif.
Kurma melegakan sembelit
Mampu melegakan sembelit. Sebab itu disarankan untuk anda merendam beberapa biji kurma dalam air semalaman, dan minum air tersebut pada waktu pagi untuk meningkatkan pencernaan yang baik.
Mengawal berat badan
Jika anda mahu mengelak lemak berlebihan, anda perlu makan kurma dengan perut kosong. Ia akan mengawal berat badan anda memandangkan ia tiada kolesterol.
Mengimbangkan kolesterol
Sangat berguna dalam mengimbang dan mengawal kolesterol yang tidak sihat (LDL) kerana kurma membersih salur darah dan menghalang pembentukan darah beku.
Menguatkan jantung
Kurma yang anda rendam semalaman untuk minum airnya itu, jangan dibuang bijinya. Makan begitu sahaja atau dikisar terlebih dahulu.
Mengawal selia tekanan darah
Ramai di antara kita yang menderita hipertensi (tekanan darah tinggi) dan orang yang begini perlu makan banyak kurma kerana ia kaya dengan potasium dan tiada langsung sodium.
Mampu menghalang strok
Potasium dalam kurma adalah mineral yang penting dalam membaik pulih sistem saraf dan boleh menghalang serangan strok. Jadi ambil lebih kurang 400 mg potasium sehari, anda sudah tidak perlu terlalu risau lagi.
10. Safron / Za’Faron
Bunga saffron atau yang biasa dikenal dengan nama bunga pacar ternyata memiliki beragam manfaat serta fungsi bagi kesehatan tubuh. Bunga ini sendiri memiliki tiga stigma atau kepala putik. Bunga ini seringkali dikeringkan agar dapat dimanfaatkan sebagai bahan pewarna hingga bumbu masakan.Tanaman ini sendiri berasal dari barat daya Asia, dan merupakan salah satu komoditas rempah yang sangat mahal harganya karena manfaat dan fungsi bunga saffron itu sendiri. Saffron sendiri dibudidayakan pertama kali di Yunani. Rasa tanaman ini pahit serta baunya harum seperti rumput kering karena adanya zat safranal serta picrocrocin di dalamnya. Dalam saffron terkandung pula zat crocin yang menjadikannya berwarna kuning keemasan.
Saffron biasa juga disebut kuma-kuma dan merupakan salah satu bumbu untuk membuat nasi beryani agar warnanya kuning. Manfaat dan khasiat bunga saffron bisa anda lihat dibawah.
Manfaat dan Khasiat Bunga Saffron
- Mampu mencerdaskan pikiran, mengatasi sakit tenggorokan dan radang paru-paru.
- Meringankan sakit kepala serta migrain, asma, penyakit ginjal hingga mual dan muntah-muntah.
- Membantu mengatasi masalah kulit, pilek dan batuk.
- Mengobati susah tidur atau insomnia
- Menurunkan demam, memacu meningkatnya selera makan dan mengobati penyakit pada saluran renal colic
- Mengobati pembengkakan pada hati
- Menghilangkan bau pada mulut serta mempermudah pencernaan
- Membuang asam serta angin yang ada di perut
- Pada bayi dan anak-anak, konsumsi bunga saffron akan sangat baik untuk pertumbuhan otak dan fisik
- Kulit menjadi semakin cerah dan terlihat awet muda
- Dapat menjadi bahan penenang untuk depresi
- Pada anak-anak yang sedang tumbuh gigi, bunga saffron dapat mengurangi rasa sakit
- Merawat kekurangan zat besi atau anemia
- Melancarkan sembelit
- Merawat penyakit syaraf
- Membantu memperkuat ingatan serta menghilangkan keletihan
- Mengobati kelebihan kadar gula dalam darah ataupun penyakit kencing manis
Bunga saffron memiliki keistimewaan sebagai salah satu rempah termahal yang ada di dunia. Penggunaannya telah meluas terutama di negara-negara Timur tengah sebagai bumbu untuk menyedapkan masakan dan pewarna.
Ditilik dari segi kesehatan, bunga ini telah banyak digunakan untuk menyembuhkan aneka masalah pencernaan. Dalam bunga saffron terdapat vitamin B2 dan juga riboflavin. Bahkan, manfaat dan khasiat bunga saffron ini termasuk melawan penyakit kanker. Di berbagai negara Eropa, bunga saffron telah banyak digunakan pada bidang farmasi serta homeopathy karena salah satu kegunaannya sebagai obat penenang terutama pada masalah kejiwaan. Saffron juga banyak dibuat sebagai minuman pencernaan terutama karena warnanya yang keemasan.
Di negara Mesir, bunga saffron telah mulai dikenal di masa 1500 sebelum masehi dan merupakan tumbuhan yang banyak berguna bagi kesehatan. Sejumlah therapist pada masa itu menganggap bunga saffron memiliki beragam manfaat, terutama membantu proses pencernaan serta menghindarkan tubuh dari penyakit radang paru-paru.
Manfaat dan khasiat bunga saffron lainnya pada saat itu yang telah diketahui adalah mengurangi insomnia, memberi ketenangan pada anak-anak yang sedang tumbuh gigi dengan mengurangi rasa sakitnya, mengurangi kembung, sebagai obat awet muda, mengurangi sakit kepala serta menenangkan jiwa.
Larutan saffron juga banyak digunakan sebagai bahan make up karena dapat mengobati jerawat di samping mencerahkan kulit. Di India tempat bunga saffron paling banyak digunakan, wanita yang tengah mengandung umumnya akan menambahkan hingga tiga urat filamen dari bunga saffron ke dalam minuman susu untuk diminum agar manfaatnya terasa.
Salah satu produk moment kami juga memiliki kandungan ekstrak bunga saffron yaitu produk herbal moment slimmer. Kandungan ekstrak bunga saffron yang yang terdapat didalamnya berfungsi untuk menahan rasa lapar dan juga memberikan efek kenyang setelah kita mengkonsumsinya produk moment slimmer.
Produk moment slimmer ini aman untuk anda konsumsi karena dibuat dari bahan herbal murni dan telah memiliki ijin BPOM ( Badan Pengawasan Obat dan Makanan ) dan harganya sangatlah terjangkau. Harga produk herbal moment slimmer sebanding dengan manfaat dan khasiat moment slimmer yang bisa anda dapatkan.
Keunggulan lainnya yang bisa anda dapatkan dari produk yang satu ini adalah dibuat dengan standart GMP, tidak memiliki efek samping, reaksi yang cepat, dan masih banyak keunggulan lainnya yang bisa anda dapatkan dari produk mlm moment yang satu ini.
Demikianlah akhir dari penjelasan tentang manfaat dan khasiat bunga saffron yang bisa kami bagikan untuk anda semua. Semoga dengan membaca artikel diatas bisa menambah pengetahuan anda tentang bunga saffron. Semoga artikel kami bermanfaat buat anda semua.
11. Habatussauda
Habbatus sauda adalah sejenis tumbuhan yang tumbuh di kawasan timur tengah dan Mediterranean. Biji-bijinya berwarna putih dan akan bertukar hitam bila matang. Nama saintifiknya adalah NIGELLA SATIVA. Ia juga dikenali dengan nama Habbatus Sauda (Arab), Kalounji (India), Black Cumin (Inggeris), Jintan Hitam (Melayu) serta banyak lagi.
Habbatus sauda banyak disebut-sebut dalam kitab-kitab lama sebagai penawar pelbagai penyakit. Nabi Muhammad (SAW) telah mengamalkannya sejak seribu tahun dulu. Minyak habbatus sauda juga dijumpai tertanam dengan mumia Tutankhamen di Mesir sebagai ubat untuk bekalan di kehidupan lain seperti kepercayaan mereka.
Habbatus sauda digunakan sebagai suplemen/pemakanan tambahan.
Banyak kajian yang telah dilakukan kepada habbatus sauda. Dari penyelidikan dan pengalaman didapati Habbatus Sauda adalah :
KANDUNGAN:
- Lebih 100 komponen
- Kaya dengan asid lemak tak tepu
- 35% minyak, 21% protin, 38% karbohidrat.
- Lebih dari 50% minyaknya adalah asid lemak penting.
- Asid linolik dan asid linolenik gamma membantu membentuk Prostaglandin E1 yang membantu badan untuk menghentikan jangkitan dan menyeimbangkan system imunisasi badan dan meregulasi reaksi alahan.
- Asid linolenik gamma juga membantu mengstabilkan membran sel.
- Volatile oil Nigellone dan thymochinon yang bertanggungjawab kepada anti histamine, anti oksida, anti jangkitan dan kesan pengembangan saluran pernafasan (broncho dialating effect)
Amalan mengambil habbatus sauda secara berterusan menyebabkan kesihatan yang berpanjangan.
ANTARA KEBAIKANNYA IALAH :
- MEMBERI TENAGA – keletihan, sakit-sakit badan, mudah mengantuk
- MENINGKATKAN IMUNISASI – mengelakkan dari jangkitan penyakit, meningkatkan sel pembunuh penyakit, sesuai untuk pengidap AIDS, pesakit kanser, penyakit berkenaan ketahanan badan, membantu melawan penyakit
- ANTI INFLAMASI – mengurangkan bengkak dan radang, sesuai untuk pesakit asma (radang paru-paru), sakit kuliteczema (radang kulit) dan arthritis (bengkak sendi)
- SALURAN PERNAFASAN – melegakan saluran pernafasan yang membengkak (lihat Anti Inflamasi),
- ANTI HISTAMIN – mencegah cetusan histamine (punca alahan) dalam badan, sesuai untuk mereka yang mempunyai alahan kepada makanan (makanan laut dsb) dan debunga, juga asma
- ANTI BAKTERIA – mengelakkan dari jangkitan E-coli, V cholera dan shigella, mengubati cirit birit, sesuai untuk kesihatan dalam perut dan usus, mengatasi masalah bau mulut, tonsil
- ANTI ARTHRITIS – lihat Anti Inflamasi
- PENYAKIT WANITA – membetulkan putaran haid, memperbanyak air susu ibu, meningkatkan tenaga, meningkatkan kesuburan
- SALURAN PERKUMUHAN – merawat jangkitan pundi kencing, melawaskan perkumuhan
- ANTI PARASIT – membunuh cacing dalam perut, juga sesuai untuk kanak-kanak (lebih dari 5 tahun)
- MENINGKATKAN DAYA INGATAN – mempunyai asid omega 6 dan asid omega 3 yang baik untuk otak dan kecerdasan
- MERAWAT TENAGA BATIN – impotensi, meningkatkan tenaga seksual (untuk lelaki dan wanita)
- MENGECUTKAN KETUMBUHAN (ANTI –TUMOR) – sesuai untuk mereka yang mempunyai ketumbuhan, kanser, tumor dan lain-lain.
- MENGAWAL KOLESTROL DAN KADAR GULA
Seperti suplemen lain, habbatus sauda harus diamalkan secara berterusan dalam kehidupan seharian untuk anda mendapatkan kesan yang optimum.
No comments:
Post a Comment